Sociale Innovatie Fabriek: Praktijk The Opportunity Factory

The Opportunity Factory ontwikkelt producten waarmee consumenten hun levensstijl kunnen verduurzamen. Met de Urban Nomad, een elektrisch aangedreven fietskar die van elke fiets een elektrisch voortgedreven exemplaar maakt, lanceerde de coöperatieve zopas haar eerste paradepaardje. Jurgen Denul is een van de oprichters van The Opportunity Factory. Hij licht toe hoe de coöperatieve te werk gaat.

“Een jaar geleden verenigde ik me met zeven andere ondernemers in een coöperatieve vennootschap, die we The Opportunity Factory doopten. Zoals de naam laat uitschijnen, bestaat onze missie erin opportuniteiten te creëren. We willen een nieuwe generatie van ondernemers ondersteunen door hen producten te laten ontwikkelen die consumenten de mogelijkheid geven om zélf de huidige problemen rond energie en mobiliteit aan te pakken.”

The Opportunity Factory werkt als een coöperatieve. Hoe gaat dat juist in zijn werk?

“In een organisatie zijn veel taken te vervullen, van designer tot vertegenwoordiger of communicatie-expert. Wij willen dat die taken zoveel mogelijk door coöperanten vervuld worden. Bijvoorbeeld een bruggepensioneerde boekhouder of een student productontwikkeling. Zij worden betaald via een systeem dat hen het best uitkomt: freelance, op commissie of via royalties. Elke coöperant investeert bij zijn aantreden een stukje kapitaal en zet waar mogelijk zijn netwerk in. In ruil daarvoor mag hij of zij mee bepalen welke koers de coöperatie uitgaat. Na een jaar ontvangt hij een dividend of een stuk van de meerwaarde die we als groep creëren met de verkoop van onze producten. De coöperanten kunnen investeren vanuit een verschillende drive: sociale impact, technologische innovatie en/of duurzame economische return.”

De Urban Nomad is alvast een mooie eerste verwezenlijking.

“Met onze elektrische fietskar geven we fietsers die de auto vaker aan de kant willen laten de wind in de rug. We stellen hem dit weekend voor op de fietsbeurs Velofollies in Kortrijk. Daarna zal hij te koop zijn via fietsenhandelaars en andere verkooppunten en we gaan hem ook zelf verspreiden via een webshop. Onlangs werd de Urban Nomad genomineerd voor de OVAM Ecodesign Award PRO. Een hele opsteker.” 

Op welke manier kregen jullie ondersteuning van de Sociale InnovatieFabriek?

“Bij de opstart en uitwerking van onze vennootschap, kwamen we veel mensen tegen die zeiden: ‘Zou je dát wel doen?’ of ‘Neem je daar geen risico’s?’ Bij de Sociale InnovatieFabriek was het net omgekeerd. Die stimuleerden ons vooral. ‘Goed plan!’, kregen we te horen. Of ‘Heb je ook al eens gedacht om dát en dát erbij te doen, en die en die partner erbij te betrekken?’ Na onze gesprekken gingen we altijd met een beter idee naar buiten. Eén van de grootste uitdagingen die de Fabriek ons – en terecht - heeft gegeven, is hoe we de maatschappelijke en ecologische impact van onze acties meetbaar kunnen maken. Op die vraag zoeken we momenteel druk een antwoord. Want we blijven natuurlijk een commerciële organisatie die meerwaarde wil creëren. Al gebruiken we die financiële meerwaarde om jonge ondernemers te ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe duurzame producten.”